Riasztórendszer

Siófok és környékén

Élvezze életét, munkáját, barátai társaságát, a nyaralást, és legyen mindig nyugodt az álma! Ha Siófokon vagy környékén riasztórendszerét az Őrtorony Kft.  telepíti, és a távfelügyeletet is ránk bízza, nincs miért aggódnia: lakása, háza, irodája, és az abban lévő ingóságai biztonságban vannak. Az Ön gondja csak addig tart, amíg eldönti, milyen riasztó rendszert telepít – utána nyugodtan hátradőlhet. A  cég a legmodernebb biztonságtechnikai eszközparkkal gondoskodik arról, hogy Siófokon és a közelében lévő településeken - Balatonvilágos, Balatonszabadi, Ságvár, Balatonszéplak, Zamárdi, Szántód és Balatonföldvár - lévő ingatlana maximálisan védve legyen.


Írjon vagy hívjon bennünket információért vagy Önre szabott ajánlatért!

A riasztórendszer kiválasztása

A lakásriasztó vagy egyéb riasztó elnevezés alatt tulajdonképpen behatolás jelző rendszer értendő. A riasztórendszerek általános jellemzője, hogy képességeikhez, és egy esetleges betörés okozta kárhoz képest igen kedvező árú, hatékonyan működő berendezés együttesek.

Manapság már nem kérdés, hogy elektronikusan működő riasztórendszert érdemes választani. Ezek kis lakások, családi házak,  irodaépületek védelmére egyaránt jól testre szabhatók. A kisebb és nagyobb kiterjedésű rendszerek felépítése, működése, szerelésének és használatának módja nagyjából azonosnak mondható.

Habár egy riasztó - mint neve is jelzi –  a lakásriasztó vagy egyéb riasztó elnevezés alatt tulajdonképpen behatolás jelző rendszer értendő. A riasztórendszerek általános jellemzője, hogy képességeikhez, és egy esetleges betörés okozta kárhoz képest igen kedvező árú, hatékonyan működő berendezés együttesek.

Manapság már nem kérdés, hogy elektronikusan működő riasztórendszert érdemes választani. Ez kis lakások, családi házak esetében nem akadályozza  meg az erőszakos behatolást, de így is értékes szolgálatot tesz a védett objektum gazdájának:

  • Rövid időn belül jelzi, ha az ellenőrzés alatt lévő területen olyan mozgást érzékel, amely betörésre utal.
    Az érzékelés különféle eszközökkel történhet.
  • Riasztáskor elindítja a helyszíni hangjelzést (sziréna), ami nem ritkán sürgős távozásra készteti a behatolót
  • Jelzést küld a távfelügyeleti központba, ahol további intézkedés történik (Tulajdonos, rendőrség értesítése vagy kivonuló szolgálat mozgósítása – adott riasztófelügyeleti szerződésnek megfelelően)

A behatolás minél korábban történő érzékelésének eszközegyüttese az úgynevezett héjvédelem. A héjvédelemhez tartozó, leggyakrabban alkalmazott érzékelők:

  • nyitásérzékelő
  • üvegtörés érzékelő
  • falbontás érzékelő
  • infrasorompó
  • vagyonvédelmi szúnyogháló

A belső terek védelmét tipikusan passzív infrás mozgásérzékelőkkel szokás megoldani. Ezek kielégítő eszközök az egyes helyiségek – termek, szobák, folyosók és átjárók védelmére. Ha fejlettebb eszközök alkalmazása indokolt, kombinált (azaz duáltechnológiás) érzékelőket szokás bevetni.

Riasztó szerelés Siófok térségében

A riasztórendszer kiválasztásában fontos szempont lehet a szerelés, telepítés mikéntje is!

1. Riasztó - vezetékes eszközökkel 

A hagyományosabb riasztórendszerek egyes elemei gyengeáramú vezetékekkel kapcsolódnak a riasztó központi egységéhez. Vezetékes riasztórendszer kiépítése abban az esetben a legcélszerűbb, ha annak vezetékeit az ingatlan elektromos kábeleivel egy időben szerelik, megfelelően méretezett kábelcsatornák használatával. Egy utólagos vezetékes riasztórendszer kiépítés során a kábelek rendszerint a falfelületen rögzített külső kábelcsatornába kerülnek. Mivel a riasztórendszer szabotázsvédelemmel van ellátva, és a kábelek sérülése maga is riasztást okoz, ez a szerelési mód is teljesen biztonságosnak mondható. 


A vezetékes rendszer mellett leginkább az szól, hogy annak elemei lényegesen olcsóbbak, mint egy vezeték nélkülié. Annak megítélése, hogy a kábelezés mennyiben csúnyítja a hely kinézetét, szubjektív. A vezetékes rendszer utólagos kialakításának ez egy hátulütője lehet. Valós hátrány azonban, hogy az érzékelők elhelyezésének későbbi változtatása körülményesebb. 

Az elkészült riasztórendszer távfelügyeleti rendszerbe kötéséhez nincs szükség egyéb egység alkalmazása. A H-Future ezt a csatlakoztatását is elvégzi.

A vezetékes riasztórendszer jellemzőinek összefoglalása:

  • előny: viszonylag kedvező ár
  • hátrány: a kábelcsatornába bújtatott kábelezés egy igényesen kialakított környezetben zavarólag hat. 
  • telepíthető falba véséssel is - ezt elsősorban épülő házaknál ajánlják

2. Riasztórendszer vezeték nélküli - rádiós - alkatrészekkel

Egy vezeték nélküli riasztórendszer sok szempontból előnyösebb választás a vezetékes kiépítéshez viszonyítva. 

Gyakran megesik, hogy építéskor, illetve nagyobb felújításkor nem merül fel a riasztós védelem. Pedig ekkor még kevésbé macerás lenne a vezetékezés, hiszen falba rejtve senkit nem zavarnának a szükséges kábelek. 

Utólagos felszerelésnél tehát a vezeték nélküli riasztórendszerek választása az előnyösebb. Mivel nincsenek összekötőkábelek, nem kell falat bontani vagy kábelcsatornát rögzíteni a rendszer kiépítésekor. Így a telepítés minimális piszokkal jár. Ráadásul nem kell élethosszig a kábelcsatornák látványában „gyönyörködni”.

A riasztók korrekt működőképességének hosszú távú megőrzése érdekében (kiviteltől függetlenül) rendszeres karbantartást igényelnek. Rádiós riasztórendszereknél a karbantartás kiegészül a vezeték nélküli egységek elemeinek cseréjével. Ez általában 1-2 évente esedékes. Fontos, hogy áramforrásként csak kiváló minőségű, hosszú élettartamot garantáló elemeket alkalmazzon! Az elemcsere esedékességéra egyébként maga a riasztó hívja fel a figyelmet.

3. Kombinált kiépítésű rendszerek

A kombinált riasztórendszerekben a hely adottságainak kihasználásával vezetékes és vezeték nélküli eszközök is helyet kapnak. A vegyes rendszerek előnyei közé tartozik, hogy a szem előtt lévő helyeken az esztétikusabb, vezeték nélküli kivitelezés alkalmazható (ami a kiépítés költségét csökkenti), míg ott, ahol rövid kábelezés, minimális fúrás-faragás szükséges, ott olcsóbb, vezetékes eszközök vethetők be.

Ezen módozatot középkategóriás áron telepítjük.


A riasztórendszerekhez kapcsolódó távfelügyelet elérési módjai

A riasztás átjelzéshez valamilyen formában adatátvitel szükséges a riasztó rendszer központi egysége és a távfelügyeletet adó ügyelet eszközei között.

Az adatátvitel lehetséges módozatai:

  • telefonvonal alkalmazásával (kapcsolt vagy gsm technológia),
  • rádiós átjelzés alkalmazása,
  • GPRS, vagy
  • a fentiekben felsorolt technológiák kombinációja.

Kapcsolt telefonvonalas távfelügyelet:

Telefonon keresztül történő adatátvitelnél nem szükséges új vezetékhálózat létesítése. 

A riasztó rendszer központi egységét a már kiépített hálózatra kapcsolják. A védendő objektumra szerelt telefonvezeték a riasztó rendszer központi egységén keresztül kapcsolódik a telefonhoz vagy az alközponthoz. A riasztó központ jelzéseinek továbbítása ezzel a megoldással előnyben részesül a telefonbeszélgetésekkel szemben. Ha éppen egy hívás lebonyolítása közben történik jelzendő esemény, a digitális kommunikátor bontja a beszélgetést, ezzel felszabadítva a vonalat. A központi egység jelzéseinek továbbítása nem ütközhet akadályba.

Amennyiben van telefonvonala, akkor a riasztórendszer által továbbított jel telefonvonalon érkezik a központunkba - távfelügyeleti rendszerünkre -, amit központi telefonos vevőegységünk fogad.


Előnye, hogy nincs bekerülési költsége!


Hátránya, hogy minden jelzés továbbítása költségként jelenik meg telefonszámlájában. Legnagyobb hátránya, hogy amennyiben megszűnik a telefonvonal (pl. : elvágják a telefonkábelt, műszaki hiba adódik ), abban az esetben védtelenné válik az ingatlan, mivel jelzés nem érkezik távfelügyeleti rendszerünkre.


Műszaki hiba esetén pedig akár több száz jel is továbbításra kerülhet, amely telefonszámlája költségeit több ezer forinttal megemelheti!

GSM kommunikátoron keresztül:

A mobiltelefon-hálózati rendszerek felhasználása is gyakorivá vált. Egyik típusa a beszédcsatornát, a másik az adatátviteli csatornát hasznosítja. A riasztó központ jeleinek továbbítása a távfelügyelet vevőegysége felé az első típusnál a beszédcsatornán keresztül zajlik. A jelzések átvitelének ez a módja számos problémával járhat. A mobiltelefon készülékek még ma sem mind kiváló minőségűek, ezért az adatátvitelnek ez a formája nem tekinthető teljes mértékben megbízhatónak. Gondot okozhat az is, ha a kiadások csökkentésének érdekében az ügyfél nem havidíjas előfizetést vásárol, hanem feltöltő kártyát használ. Ha elfogy a kártyáról a feltöltés összege, a riasztó központ sem képes továbbítani jelzéseit. Célszerűbb lenne az adatok továbbítására az adatátviteli csatornát alkalmazni. Ezt a módszert a megbízhatóbb kommunikáció mellett sajnos a költségek növekedése is jellemzi. Nagyszámú jel átvitele jelentős költségnövekedést eredményezhet. Az említettek miatt nem ajánljuk a siófoki felügyelethez való kapcsolódásnak ezt a módját.

SIM-kártyával működik, amely lehet havidíjas vagy feltöltős.

Feltöltőkártya esetén figyelni kell a kártyán lévő összegre, mert amennyiben lefogy a feltöltött összeg, abban az esetben nem érkeznek a továbbiakban jelzések távfelügyeletünkre.

Itt is sebezhetőséget okoz a kommunikációs zavar. Amennyiben nincs lefedettség, vagy technikai okok miatt megszűnik a kommunikációs lehetőség, nincs jeltovábbítás. Ez az ingatlan védtelenségét okozhatja.

Rádióadós átjelzés:

A jelzések továbbításának ehhez a módozatához egy UHF sávot használó rádióadónak a riasztó rendszer központi egysége mellé történő felszerelésére van szükség. A rádióadó a központi egység jelzéseit kódokká formálja, majd ezeket rádióhullámok alakjában továbbítja a siófoki távfelügyeletnek. A rádióadó jeleit a távfelügyelet rádióvevője veszi. A telefonvonal alkalmazásával ellentétben ügyfelünknek ez esetben meg kell fizetnie a rádióadó felszerelésének egyszeri költségét. A frekvenciahasználat díja a siófoki távfelügyelet költségeként jelenik meg.


A H-Future Kft. ezt az átjelzési módot ajánlja! Csak egyszeri kiépítési költsége van, további költsége nincs az átjelzésnek. Megbízható, nincs telefonszámla, illetve nem kell figyelni a feltöltő kártyán lévő összeg fogyására. Nem tudják a kábeleket sem elvágni.

Kombinált:

A fenti megoldások párhuzamosítása is megoldható a nagyobb biztonság elérése érdekében.

Ingyenes felmérést biztosítunk. Kérje egyedi árajánlatát telepítőnktől!

Tervezzük meg együtt az Ön riasztórendszerét! Ön adja az elképzeléseit, mi adjuk a megvalósításhoz szükséges szakmai tanácsokat.

Mivel szolgálhatja még a H-FUTURE az Ön védelmét?

  • riasztórendszer telepítés, rendszeres vagy eseti karbantartás, javítás
  • riasztórendszer távfelügyelet napi 24 órában, a hét 7 napját beleértve
  • kültéri és beltéri, nyílt vagy rejtett biztonsági kamerarendszer kiépítés, időszakos karbantartás, javítások
  • térfigyelő rendszer kiépítés
  • tűzjelző rendszer kiépítés, karbantartás és javítás
  • hőmérséklet figyelés, épület temperálás

Írjon vagy hívjon bennünket információért vagy Önre szabott ajánlatért!

Ugrás az oldal tetejére
Ugrás az oldal tetejére